Historie en heden

De Protestantse gemeente Monnickendam komt voort uit een fusie per 01 januari 2007 van de Hervormde Gemeente (bestaande sinds 1572), de Evangelisch-Lutherse Gemeente (sinds 1636) en de Gereformeerde Kerk (sinds 1889).

De gemeente kenmerkt zich door een open, hartelijke en gastvrije sfeer. Met overtuiging wordt gebouwd aan gemeenschap met God, elkaar en de samenleving. De gemeente is pluriform in opvatting en beleving.  Pluriformiteit is een kracht waarvoor ruimte gemaakt wordt.

De gemeente kent in dat verband een groot aantal activiteiten waarover u op deze website informatie kunt vinden. Voor menigeen zijn deze activiteiten tegelijk plekken van ontmoeting. Een ieder is uitgenodigd om met eigen talenten deel te nemen aan het gemeenteleven en de gemeente dienstbaar te maken voor elkaar en de samenleving.

Wat ons bindt is het verlangen om met elkaar ons geloof in de ENE God , de Heer van de kerk, Jezus Christus, gestalte te geven. Deze rode draad loopt door alle activiteiten van onze gemeente heen. Het één is niet meer of minder dan het ander. Het zijn allemaal talenten die wij hebben ontvangen en willen inzetten.

Het motto voor het beleidsplan 2016-2020 luidt: Zichtbaar in de samenleving

Drie relaties bepalen de gemeente van Jezus Christus:

• allereerst de relatie met God,

• dan die met elkaar

• en die met de samenleving om de gemeente heen

Een relatie is geen statische zaak: ze kan verflauwen, ze kan zich ook versterken en verdiepen. In het beleid voor onze gemeente staan deze drie relaties ons steeds voor ogen. Natuurlijk kan geen ervan gemist worden. Wel kan de situatie er om vragen, dat tijdelijk een van de drie extra nadruk krijgt of het punt wordt van waaruit je naar de dingen kijkt. Dat laatste is precies wat we in dit beleidsplan voor de komende vier jaar  proberen te doen, als we het gemeente-zijn met nadruk gaan bezien vanuit de derde relatie: die met de samenleving om de gemeente heen.

Klik hier om het beleidsplan 2016-2020 te openen.